با شروع پاندمی بیماری کووید 19 استفاده از ماسک های صورت رشد تصاعدی پیدا کرد. در سراسر جهان متخصصان استفاده از ماسک را نوعی مانع موثر جهت رویارویی با ویروس کرونا مطرح کردند. این در حالی است که در گذشته ماسک تنها برای مشاغلی خاص یا بیماران تنفسی در هوای آلوده مورد استفاده قرار می گرفت.
نقش استفاده از ماسک جهت جلوگیری از انتشار این بیماری انکارناپذیر است اما این عمل برقراری ارتباط را برای کم شنوایان و ناشنوایان دشوار می کند.
چالش های افراد کم شنوا با ماسک صورت
استفاده از ماسک صورت جهت جلوگیری از انتشار ویروس کرونا یک موضوع بحث برانگیز است و نکته جالب اینکه سازمان جهانی بهداشت آن را پشتیبانی نمی کند. شواهد نشان می دهد که اگرچه پوشش صورت با ماسک های جراحی از انتشار ذرات بزرگ تر از فرد آلوده به اشخاص دیگر جلوگیری می کند اما مانع از عبور ذرات ریز مانند ویروس کرونا نمی شود. استفاده از ماسک جتی ممکن است خطر ابتلا به ویروس کرونا را به علت اینکه فرد دایما در حال فیکس کردن یا جابهجا کردن ماسک روی صورت خود است را بالا ببرد ،در برخی از اوقات هوای بازدم هم چشم ها را تحریک می کند و فرد وسوسه می شود که با دست خود چشم ها را پاک کند.
البته این امکان نیز وجود دارد که استفاده از ماسک صورت ،از انتشار ویروس به افراد سالم جلوگیری کند. در هر صورت دولت ها به دنبال استفاده از یک قاعده جدید و مطمئن در این خصوص هستند ولی این خطر نیز وجود دارد که سیاست تشویق مردم به استفاده از ماسک صورت ،مقدم بر شواهد قطعی در این خصوص باشد.
عواقب ناخواسته استفاده از ماسک
استفاده از ماسک صورت ، امکان دارد که توانایی ارتباط آسان برخی از افراد همچون کم شنوایان را مختل کند. به این دلیل که امکان لبخوانی را از شخص می گیرد. برای افراد عادی نیز میزان اطلاعاتی که از طریق دهان منتقل می شود؛ بسیار کمتر خواهد شد. به طور کلی حذف نشانه های بصری موجب افزایش فعالیت های ذهنی جهت درک گفته های طرف مقابل می شود. این مسئله در شرایطی که صدای زمینه وجود دارد؛ حادتر خواهد شد.
تحقیقات نشان می دهد که بهره گیری از ماسک های جراحی ساخته شده از پارچه های شفاف تر تاثیرات مفیدی دارند اما این مواد هنوز به طور گسترده در دسترس مردم نیستند و فراخوانی مردم جهت استفاده از ماسک شفاف تنها آن ها را با مخاطرات جدیدی روبه رو خواهدکرد.
در هر صورت تلاش جهت شنیدن و برقراری ارتباط در افرادی که کم شنوایی دارند بسیار بیشتر از افراد عادی است. تعداد این افراد کم نیست و امکان دارد که یکی از عزیزان یا حتی خود ما نیز دیر یا زود به این عارضه مبتلا شویم. براساس آمار سازمان بهداشت جهانی، در سراسر جهان حدود 1.33 میلیارد نفر به کم شنوایی مبتلا هستند.
کاهش شنوایی مشکلات ارتباطی مختلفی را بین اعضای خانواده، همکاران و دوستان ایجاد می کند. این مشکلات افراد را به انزوا، افسردگی، اضطراب و خطر ابتلا به زوال عقل و کاهش کیفیت زندگی دچار خواهدکرد. تمامی این افراد هم اکنون با چالش دیگری به نام استفاده از ماسک نیز دست و پنجه نرم می کنند.
نتیجه ناخواسته استفاده از ماسک امکان دارد این باشد که فاصله گذاری اجتماعی جای خود را به انزوای اجتماعی برای بزرگسالان مسن و کم شنوا بدهد و در واقع جایگزین آن شود. این مشکل بخش عظیمی از هر جامعه ای را در بر می گیرد.استفاده از ماسک گاهی یک اطمینان کاذب ایجاد می کند که عواقب بسیار خطرناکی در پی دارد. این اطمینان کاذب موجب می شود که افراد آلوده به بهانه پوشیدن ماسک، دیگر روش های قطع انتقال همچون فاصله گرفتن به اندازه دو متر از دیگران را نادیده بگیرند. ویروس کرونا در افراد مسن شکل شدیدتری به خود می گیرد و با توجه به اینکه این افراد احتمالا از کم شنوایی نیز رنج می برند؛ آسیب پذیری در این قشر بسیار بالا برآورد شده است.
ماسک های تنفسی N95 و FFP3 برای کارکنان بخش مراقبت های بهداشتی و عفونی تا میزان زیادی از ذرات ریز را فیلتر می کند اما این امر ارتباطات کلامی و تشخیص حالت صورت را به ویژه در مواقعی که محتوای مکالمات بدیع و غیرقابل پیش بینی است دشوار می کند.
توصیه های عملی برای مشکل شنوایی و استفاده از ماسک
با تمامی این تفاسیر، در صورت کم شنوایی و مواجه شدن با شخصی که ماسک به صورت دارد؛ چه راهکاری وجود دارد؟
از افراد بخواهید که در محیطی که صدای پس زمینه کمتری وجود دارد با شما صحبت کنند و اصلا نیازی نیست که فریاد بزنند. تنها نیاز است که در یک محیط آرام گفتار خود را به صورت شمرده به شما منتقل کنند. در صورتی که سمعک دارید حتما از آن استفاده کنید یا اگر هنوز تهیه نکرده اید در اسرع وقت این کار را انجام دهید .
در صورتی که سمعک نیاز دارید اما به هر دلیلی آن را در اختیار ندارید؛ نرم افزارهای سمعک را در تلفن همراه خود نصب کنید. این برنامه ها قابلیت تقویت کنندگی صدای گفتار را دارند. در غیر اینصورت استفاده از نرم افزارهایی که به صورت آنی صوت را به متن تبدیل می کنند نیز بسیار کاربردی هستند.
Source: www.entandaudiologynews.com