مرکز جامع ارزیابی شنوایی، وزوز و تعادل البرز

فرایند ارزیابی سیستم شنوایی و تعادلی شامل چه مراحلی میباشد؟

گر شما از گیجی، سرگیجه و یا مشکلات تعادلی رنج میبرید و برای انجام آزمون های سیستم تعادلی، به کلینیک های شنوایی ارجاع داده شده اید. به منظور اطلاع از اینکه در اولین جلسه از مراجعه خود به این مراکز، چه مراحلی را طی خواهید کرد، به خواندن این مقاله ادامه دهید.

با توجه به اینکه این علائم ممکن است مربوط به وجود یک مشکل در گوش داخلی شما باشد. شما برای انجام این آزمون ها، به مراکز ارزیابی شنوایی و تعادل ارجاع داده می شوید.

در مورد این موضوع که چگونه گوش داخلی به سیستم تعادلی شما کمک می کند میتوانید در این لینک بیشتر بخوانید:

THE HUMAN BALANCE SYSTEM

 

این آزمایش ها مشخص می کنند که آیا منشا علائم شما، در ارتباط با وجود یک مشکل در گوش داخلی شما میباشد یا خیر. نتایج این آزمایش ها، به پزشک (های) شما در رسیدن به تشخیص درست و سپس بهترین گزینه های درمانی کمک می کند.

بسیاری از بیماران در رابطه با اولین جلسه مراجعه خود به این مراکز مضطرب هستند. این اضطراب ممکن است به علت وجود علائم پیشین شما و ترس از تشدید آن ها باشد. با این حال، باید بدانید افرادی که این آزمایش ها را انجام می دهند روزانه با تعداد بسیاری از بیماران دارای مشکل گیجی و سرگیجه مواجه هستنند و در انجام این فرآیند، متخصص میباشند. همچنین، به یاد داشته باشید که با اینکه سرگیجه دارید، انجام این آزمایشات مهم، شما را یک قدم به تشخیص و برنامه درمانی درست نزدیکتر می کند.

فرایند ارزیابی سیستم شنوایی و تعادلی شامل چه مراحلی میباشد؟

پیش از انجام تست در مورد داروهایی که استفاده میکنید سوال کنید.

از مرکز ارزیابی خود بپرسید که آیا نیاز است به طور موقت مصرف داروهای خود را قبل از مراجعه و انجام تست متوقف کنید یا خیر. برخی از داروهای تجویز شده برای مشکل کنونی شما ( و همچنین سایر داروهای دیگر) ممکن است با این آزمایش شما تداخل داشته باشند و موجب تکرار و انجام مجدد برخی از آزمایش‌ها شوند. به همین منظور باید ۲۴ تا ۷۲ ساعت پیش از انجام برخی از تست های تعادلی، مصرف برخی داروها را قطع کنید. اگر در مورد قطع موقت داروهای خود نگرانی دارید، لطفاً آن را با پزشک خود در میان بگذارید.

فهرستی از داروهایی را که به طور منظم مصرف می کنید – از جمله ویتامین ها و مکمل ها – در جلسه آزمایش به همراه خود بیاورید.

شب قبل از انجام تست، خواب راحتی داشته باشید

برخی از تست ها نیازمند تمرکز و توجه هستند و اگر شب قبل استراحت خوبی داشته باشید، بهترین عملکرد را خواهید داشت.

علائم خود را یادداشت کنید

فهرستی از فعالیت‌ها، وضعیت و یا موقعیت‌هایی که علائم شما را بدتر می‌کنند تهیه کنید (مانند بلند شدن از رختخواب، نگاه کردن به بالا، خم شدن یا رانندگی و …). همچنین فهرستی از مواردی که علائم شما کاهش میدهند (مانند نشستن، استراحت یا تغییر نور) نیز تهیه کنید و نکاتی را در رابطه با تعداد دفعات و همچنین مدت زمان بروز علائم خود نیز یادداشت کنید. برای این کار میتوانید از روش های گوناگون و نوینی برای پیگیری علائم خود استفاده کنید. اپلیکیشن های رایگانی مانند Migraine Buddy، DizzyQuest و Symple برای نصب بر روی سیستم عامل های آیفون و اندروید موجود است.

هرگونه گزارش و یا نتایج آزمایش دیگری که به علائمتان مربوط میشود را بهمراه داشته باشید (مثلاً اگر به اورژانس رفته اید، یک کپی از گزارش درمانی را همراه خود بیاورید.)

یک همراه کنار خود داشته باشید.

با اینکه اکثر بیماران پس از انجام آزمایش مشکل خاصی ندارند، اما بهتر است یک همراه کنار خود داشته باشید. تا درصورتیکه پس از تست علائمی را تجربه کردید یا خسته شدید، به شما کمک کند و شما را به خانه برساند.

در روز انجام تست لباس و کفش راحت بپوشید

لباس های گشاد و راحت و کفش های ورزشی، مانند (کفش های کتانی) مناسب ترین گزینه هستند. در طول تست، چندین بار تغییر موقعیت خواهید داد، بنابراین بهتر است به جای شلوار یا لباس های تنگ و ناراحت، شلوار راحتی بپوشید.

آرایش نکنید

بخشی از روند آزمایش شما به توانایی یک دستگاه مخصوص برای ردیابی حرکات چشم شما بستگی دارد و آرایش چشم یا استفاده از مژه های مصنوعی می تواند در این ارزیابی ها اختلال ایجاد کند، بنابراین از آرایش چشم خودداری کنید.

از خوردن غذا، به فاصله چند ساعت قبل از آزمایش خودداری کنید.

بهتر است حداقل چهار ساعت قبل از آزمایش از خوردن غذا خودداری کنید در روز انجام تست از وعده های غذایی سالم و سبک استفاده کنید و سعی کنید از مصرف غذاهای سنگین و یا چرب خودداری کنید، تا در صورت تحریک علائم، احساس ناراحتی نکنید.

از مصرف کافئین و الکل خودداری کنید

از مصرف نوشیدنی های پر کافئین مانند نوشیدنی های انرژی زا اجتناب کنید. اگر معمولاً صبح ها قهوه می نوشید، مشکلی برای نوشیدن یک فنجان قهوه وجود ندارد.

۲۴ ساعت قبل از آزمایش از مصرف الکل خودداری کنید زیرا ممکن است بر نتایج آزمایش تأثیر منفی بگذارد.

اگر مضطرب هستید، از مدیتیشن و تکنیک های کاهش استرس استفاده کنید و خود را آرام کنید.

به یاد داشته باشید، انجام این تست ها، گامی است در جهت کمک به بهبودی شما.

در روز انجام تست:

بحث در مورد علائم شما و آزمایشاتی که قبلا انجام شده

شنوایی شناس شما یک گزارش کامل از مشکل شما خواهد گرفت و چندین سؤال در رابطه با احساس گیجی، سرگیجه شما و نحوه شروع آن خواهد پرسید. تمام اطلاعات در مورد هر «حمله‌ای» که داشته‌اید (در صورت وجود) و فهرست فعالیت‌هایی که علائم شما را بدتر یا بهتر می‌کنند را، با او در میان بگذارید. اگر همانطور که قبلا پیشنهاد شد یک دفترچه یادداشت مخصوص علائم خود، تهیه کرده اید، لطفاً آن را در جلسه مراجعه خود به همراه داشته باشید.

انجام تست

مراحل انجام آزمایش ها، به امکانات و همچنین علائمی که تجربه می کنید بستگی دارد. به خاطر داشته باشید که همه مراکز انجام تست، تمام آزمایشاتی را که در زیر توضیح داده شده است انجام نمی دهند. برخی از آزمایشات رایج عبارت اند از:

تست شنوایی:

تست شنوایی

در این تست، به آرامی بر روی صندلی خواهید نشست و با هر بار شنیدن اصوات ملایم با فشردن یک دکمه به شنوایی شناس اطلاع خواهید داد. اندام شنوایی (حلزون گوش) و اندام تعادلی (دهلیز) شما ارتباط نزدیکی با هم دارند و نهایتا به یک عصب متکی می باشند. در نتیجه، وضعیت شنوایی شما می تواند اطلاعات مهمی در مورد عملکرد اندام تعادلی شما ارائه دهد.

ارزیابی های بصری (حرکات چشم):

از شما خواسته می شود یک نقطه نورانی را دنبال کنید که در جهات مختلف حرکت می کند. حرکات چشم شما به شنوایی شناس کمک می‌کند تا اختلالات بینایی و سیستم تعادلی را ارزیابی کند.

تست های وضعیت دهی:

شما را در موقعیت‌های مختلف قرار می‌دهند و به بررسی تاثیر این وضعیت ها بر روی حرکات چشم و یا احساس شما می پردازند. در اکثر موارد برای این تست و مراحل بعدی، از عینک مخصوص استفاده خواهید کرد. همچنین شنوایی شناس ممکن است ، سر شما را به چند روش مختلف حرکت دهد تا نحوه واکنش سیستم دهلیزی شما را ارزیابی کند.

کالریک:

در این بخش از آزمایش شنوایی شناس به آرامی آب یا هوای گرم و خنکی را در کانال گوش شما ارسال میکند و همزمان به تاثیر این کار بر روی حرکات چشم و یا احساس شما می پردازد. در این تست واکنش سیستم دهلیزی شما ارزیابی می شود. بیماران ممکن است در طول این آزمایش احساس “شناور بودن” یا “معلق بودن” کنند. با این حال، اکثر افراد میتوانند این آزمایش را به خوبی تحمل کنند. در طول این آزمایش حتما به شنوایی شناس خود اطلاع دهید که چه احساسی دارید.

کالریک

آزمون صندلی چرخان:

بر روی یک صندلی که در جهات مختلف حرکت می کند می نشینید و واکنش سیستم تعادلی شما ارزیابی میگردد. این حرکات کوتاه و قابل پیش بینی خواهد بود و معمولاً علائم را تحریک نمی کند.

آزمون پوسچروگرافی پویای کامپیوتری:

شما بر روی یک پلت فرم متحرک می ایستید و سپس واکنش سیستم تعادلی شما ارزیابی میگردد. این تست تست ایمنی است، بنابراین نگرانی از این بابت نداشته باشید.

ارزیابی الکتروفیزیولوژیک:

الکترودها ی کوچکی بر روی نقاط مختلف سر و گردن شما قرار می گیرند تا پاسخ های سیستم شنوایی و تعادلی شما را در واکنش به ارائه محرک ها ثبت کنند. این آزمایشات معمولاً به انجام حرکات زیادی از طرف شما نیاز ندارند. در برخی موارد، ممکن است از شما خواسته شود که سر خود را بالا بیاورید و عضلات گردن خود را منقبض کنید. در صورت داشتن درد در ناحیه گردن حتما به شنوایی شناس خود اطلاع دهید.

نتایج

برخی از علل سرگیجه، مانند سرگیجه های وضعیتی خوش خیم( BPPV) ممکن است بلافاصله پس از انجام آزمایش قابل درمان باشند. شنوایی شناس شما می تواند به شما بگوید که آیا علائم BPPV دارید یا خیر. معمولاً شنوایی شناس شما نمی‌تواند همه نتایج شما را در روز آزمایش به شما ارائه دهد. او گزارشی را برای پزشکی که شما را برای آزمایش ارجاع داده ارسال می کند.

پس از مراجعه:

چند نفس عمیق بکشید! شما یه قدم بزرگ در جهت پی بردن به علت علائم خود، برداشته اید. حتماً دستورالعمل‌های بعد از انجام تست که توسط مرکز آزمایش ارائه شده است را دنبال کنید و برای انجام مراحل بعدی با پزشکی که شما را برای انجام آزمایش ارجاع داده است هماهنگ شوید.

مراحل بعدی چیست؟

مراحل بعدی به نتایج ارزیابی های قبلی شما بستگی دارد.

نتایج طبیعی و نرمال

اگر نتایج شما طبیعی باشند، ممکن است برای انجام دیگر تست های تعادلی برنامه ریزی شود و یا ممکن است برای مشاوره با سایر متخصصان (مانند مغز و اعصاب، قلب و عروق) ارجاع داده شوید.

گاهی اوقات، در اولین جلسه تنها تعدادی از تست‌هایی که در بالا توضیح داده شد از شما به عمل می آید. اگر با وجود نتایج طبیعی این آزمایش‌ها ، همچنان پزشک شما مشکوک به اختلال دهلیزی باشد، ممکن است آزمایش‌های تخصصی دیگری را برای بررسی بیشتر سیستم دهلیزی شما توصیه کند. باید بدانید که طیف گسترده ای از مشکلات پزشکی می توانند باعث سرگیجه شوند و کشف علت علائم برای یافتن راهکار درمانی مناسب مهم است.

نتایج غیر طبیعی

اگر نتایج شما نشان می دهد که مشکل دهلیزی دارید، ممکن است انجام دیگر آزمایشات دهلیزی نیز توصیه شود.

گزینه های درمانی شما با توجه به نوع اختلال تشخیص دادخ شده متفاوت می باشد. گزینه های درمانی ممکن است شامل فیزیوتراپی، اصلاح شیوه زندگی، تغییرات رژیم غذایی و یا درمان پزشکی باشند. برای اختلالات دهلیزی جراحی نیز به ندرت تجویز می شود.

دیدگاه خود را بنویسید