مرکز جامع ارزیابی شنوایی، وزوز و تعادل البرز

سمعک و تلفن همراه

 

هر آنچه که باید پیش از خرید بدانید

چه نکاتی در قوانین جدید کمیسیون فدرال ارتباطات الزامی شده است؟

امروزه در صورتی که از سمعک یا ایمپلنت حلزون استفاده کنید، به سادگی می توانید گوشی تلفن همراه مناسبی را بیابید که مناسب شما طراحی شده باشد. در به روز رسانی قوانین کمیسیون فدرال ارتباطات، تولید کنندگان گوشی های تلفن همراه و ارائه دهندگان این خدمات موظف هستند، گوشی هایی را به تولید برسانند که برای افرادی که از سمعک یا ایمپلنت حلزون استفاده می کنند، مناسب باشد. در به روز رسانی قوانین این موارد الزامی شده است:

  • پارازیت کمتر
  • تداخل کمتر
  • ارتباط مداری شفاف تر

چطور متوجه شوم که یک گوشی برای من مناسب است؟

  • نگاهی به برچسب گوشی بیندازید. به منظور پی بردن به این موضوع که آیا گوشی مورد نظر با سمعک سازگار است یا خیر باید برچسب کالا را مطالعه کنید. برچسب غالبا در یکی از این مکان ها یافت می شود:
  • روی برچسبی که در کنار محل به نمایش گذاشتن گوشی در فروشگاه موجود است.
  • روی بسته بندی گوشی تلفن همراه
  • در قسمت راهنمای کاربر که در گوشی موجود است.

در صورتی که برچسب مربوطه در هیچ یک از این مکان ها یافت نمی شود، گوشی تلفن مورد نظر شما سازگار با سمعک نیست.

چطور متوجه شوم که یک گوشی برای من مناسب است

  • به رتبه بندی گوشی تلفن همراه دقت کنید. گوشی های تلفن همراه که به خوبی با سمعک سازگار هستند از میکروفون های رتبه M3 یاM4 برخوردار هستند. این بدان معنا است که گوشی تلفن همراه به خوبی با سمعک شما سازگار است. هر اندازه عدد کنار M بزرگتر باشد صدای تلفن همراه برای شما شفاف تر و واضح تر خواهد بود.

در صورتی که از ایمپلنت حلزون استفاده می کنید، به دنبال گوشی تلفن همراهی باشید که از تله کویل یا مدار واسطه ای که با حرف T نمایش داده می شود، بهره مند باشد. تله کویل Teleciol مداری است که ارتباط سمعک را برقرار یا ارتباط را برای کاربر ممکن می کند. این رتبه بندی با حروف T3 وT4 به نمایش گذاشته می شود. هر اندازه عدد کنار T بزرگتر باشد، مکالمات شما واضح تر انجام می شود.

 

  • به رتبه بندی سمعک خود توجه کنید. تولید کنندگان سمعک نیز از یک سیستم رتبه بندی مشابه استفاده می کنند، به این ترتیب اطلاعات لازم در خصوص نوع برقراری ارتباط در اختیار شما گذاشته می شود. تله کویل Telecoil یا میکروفون، ارتباط را به گونه متفاوتی برقرار می کند. سمعک های دارای میکروفون از رتبه بندی M1 تا M4 طبقه بندی می شوند؛ هر اندازه رتبه سمعک بالاتر باشد میزان نویز سمعک پایین تر و ارتباط شفاف تری برقرار می شود. رتبه بندی سمعک هایی که از تله کویل استفاده می کنند از T1 تا T4 است. هر اندازه رتبه این سمعک بالاتر باشد، نیاز صدایی که به گوش کاربر می رسد شفاف تر و واضح تر خواهد بود.

 

جمع بستن رتبه M و T سمعک و گوشی تلفن همراه

  • در صورتی که مجموع رتبه ها برابر با 6 باشد: می توان سمعک و گوشی را در وضعیت “عالی” یا “بهترین حالت” در نظر گرفت. کیفیت عملکرد سمعک و گوشی در این رتبه بسیار بالا است.
  • مجموع رتبه ها 5 است: کیفیت “معمولی” است. این رتبه برای استفاده معمولی و روزمره از گوشی تلفن همراه کفایت می کند.
  • مجموع رتبه ها 4 است: کیفیت در درجه “قابل قبول” قرار دارد. این کیفیت مکالمه شفافی را برای شما به ارمغان می آورد اما برای استفاده روزمره و عادی از گوشی تلفن همراه مناسب نیست.

اکثر سمعک های جدید از رتبه M2 یا T2 برخوردار هستند. رتبه سمعک خود را از متخصص شنوایی جویا شوید. سیستم رتبه بندی برای ایمپلنت های حلزونی الزامی نیست.

جمع بستن رتبه M و T سمعک و گوشی تلفن همراه

چه ویژگی های دیگری را باید در نظر بگیریم؟

در کنار رتبه بندی ممکن است بخواهید دیگر ویژگی ها و گزینه های تأثیر گذار بر کیفیت ارتباط از طریق گوشی تلفن همراه را در نظر بگیرید. برخی از این ویژگی ها از این قرار هستند.

  • تنظیم صدا: اکثر گوشی های تلفن قابلیت تنظیم صدا را در اختیار کاربر قرار می دهند.
  • مدیریت نور صفحه نمایش و کیبورد: این مسئله بسیار مهم است چرا که نور دلیل ایجاد نویز در نمونه های تله کویل است.
  • هشدار با لرزش یا لوازم جانبی لرزشی
  • روشن و خاموش شدن صفحه یا زنگ هشدار برای تماس های ورودی
  • موسیقی ها و درجه های متفاوت صدا جهت زنگ گوشی
  • امکان ارسال پیامک و سهولت استفاده از تلفن همراه
  • بلندگو. استفاده از بلندگو میزان تداخل سمعک با گوشی را به حداقل می رساند چرا که سمعک و گوشی در فاصله مناسبی از یکدیگر قرار دارند.
  • تله تایپ رایتر Teletypewriter / TTY یا دیگر دستیار های برقراری ارتباط. مطمئن شوید که گزینه های TTY Mode یا TTY option در منوی گوشی تلفن همراه شما موجود باشد. قبل از خرید، بسته بندی گوشی و راهنمای کاربر را به دقت بررسی کنید تا علامت TTY را مشاهده کنید.
  • تبدیل گفتار به متن
  • پخش تصاویر ویدئویی

 

آیا لوازم جانبی و متعلقاتی وجود دارد که برقراری ارتباط با گوشی تلفن همراه را بهبود بخشد؟

استفاده از دستگاه های جانبی که در کنار گوشی های تلفن همراه یا سمعک می تواند کیفیت ارتباطات شما را به مراتب افزایش دهد. استفاده از این دستگاه ها فاصله مطلوبی را میان سمعک و دستگاه تلفن ایجاد می کند. این فاصله از ایجاد اختلالات و تداخل های احتمالی می کاهد .

برخی از این دستگاه ها، هندزفری هایی را در اختیار کاربر قرار می دهند. استفاده از این دستگاه ها در هنگام رانندگی بسیار حیاتی است. بسیاری از ایالت ها رانندگان را موظف به استفاده از اینگونه هندزفری ها کرده اند. اگر سمعک شما دارای میکروفن است، می توانید از قابلیت بلندگوی تلفن همراه استفاده کنید.

برخی از تولیدکنندگان آویزهای گوش یا حلقه های گردنی را برای کاربران ایمپلنت های حلزونی طراحی کرده اند که دارای مدار Telecoil است. این دستگاه ها دارای یک میکروفون هستند که به تلفن همراه متصل می شود و کیفیت برقراری ارتباط را افزایش می دهند.

افرادی که از سمعک های داخل گوش استفاده می کنند، می توانند از مزایای استفاده از قطعه نرم سر هندزفری در گوش استفاده کنند. این قطعه به یک تقویت کننده صدا و میکروفن متصل است و به گوشی تلفن متصل می شود. کسانی که ارتباط بی سیم یا بلوتوث را ترجیح می دهند، می توانند از دستگاه هایی استفاده کنند که به صورت مستقیم به پشت سمعک متصل شده یا به صورت حلقه یا آویز گوش در اختیار آنها قرار داده می شود.

آیا لوازم جانبی و متعلقاتی وجود دارد که برقراری ارتباط با گوشی تلفن همراه را بهبود بخشد

آیا نکته دیگری باقی مانده که باید پیش از خرید از آن اطلاع داشته باشم؟

قبل از خرید محصول را امتحان کنید! فروشگاه هایی را برای خرید انتخاب کنید که دارای کادر پرسنلی خوشرویی بوده که با روی گشاده پاسخگوی سوالات شما باشند و اطلاعات لازم را نیز در اختیار داشته باشند. قبل از خرید گوشی های تلفن همراه متفاوت را امتحان کنید. برخی از فروشندگان امکان تعویض و ارتقا گوشی در بازه زمانی مشخصی را در اختیار شما قرار می دهند.

از سیاست های انصراف از خرید اطلاع پیدا کنید. اکثر فروشندگانی که دستگاه بی سیم را به فروش می رسانند به شما اجازه می دهند، در صورتی که گوشی تلفن همراه مناسب شما نیست، محصول خریداری شده را طی یک بازه زمانی مشخص به فروشگاه بازگردانید. در خصوص امکان بازگشت کالا و مبلغی که باید بپردازید پرس و جو کنید.

با در نظر گرفتن نیازهای شخصی خود جهت برقراری ارتباط، بسته های خدماتی را بخرید. اگر ارسال پیامک را به تماس تلفنی ترجیح می دهید، بسته ای را بخرید که تعداد بیشتری پیامک را در اختیار شما قرار می دهد. در غیر اینصورت باید هزینه های متفاوتی را برای ارسال پیامک و تماس صوتی در نظر بگیرید.

از کجا می توانم اطلاعات بیشتری را به دست بیاورم؟ در سایت AccessWireless.Org اطلاعات کاملی در خصوص یافتن سمعک و گوشی های تلفن همراه سازگار را در اختیار شما قرار می دهد. از این گذشته در کنار مطالعه بروشور های موجود در سایت پاسخ سوالات متداول کاربران را نیز مطالعه خواهید کرد.

 

 

 

دیدگاه خود را بنویسید

error: Content is protected !!