مرکز جامع ارزیابی شنوایی، وزوز و تعادل البرز

کاهش شنوایی ناشی از مصرف دخانیات

 
مطمئنا میدانید که سیگار برای سلامتی مضر است. این مطلب را حتی می‌توان بر روی پاکت های سیگار مشاهده کرد.

بر اساس یک مطالعه که نتایج آن در تصویر زیر قابل مشاهده است، ۶۰ درصد از افرادی که سیگار می‌کشند، به احتمال زیاد دچار کاهش شنوایی هستند.

دلایل کاهش شنوایی

سیگار تأثیر غیرمستقیم بر کاهش شنوایی دارد. سیگار حاوی نیکوتین است که یک ماده شیمیایی مضر برای سلامت ما محسوب می شود. این ماده شیمیایی بر روی بخش های مختلف بدن مانند مو، بینی، ریه، گوش، گردن و … تاثیرات منفی می‌گذارد و بصورت غیر مستقیم شنوایی را هم درگیر میکند. سیگار همچنین دارای مواد شیمیایی دیگری مانند سیانید و نیتروژن است که همگی برای سلامتی ما مضر هستند. سیستم شنوایی به این مواد شیمیایی، بسیار حساس است و ممکن است توسط این مواد متاثر شود.

اثرات سیگار بر سیستم شنوایی:

در ادامه به برخی از مشکلاتی که ممکن است در صورت مصرف سیگار با آن مواجه شوید اشاره میکنیم:

۱. وزوز گوش

نیکوتین میتواند باعث سرگیجه و وزوز گوش شود. اگرچه تحقیقات بیشتری برای مشخص شدن مکانیسم تأثیر سیگار بر روی سیستم شنوایی مورد نیاز است، با این حال شواهد موجود نشان می‌دهند که سیگار میتواند باعث ایجاد وزوز گوش (صدا در گوش) ‌شود.

۲. کاهش شنوایی ناشی از سر و صدا

سیگار با افزایش حساسیت ما به اصوات بلند، احتمال کاهش شنوایی ناشی از سر و صدا را افزایش می‌دهد.

۳. مواد سمی برای گوش

سیگار حاوی موادی است که برای سلول های سیستم شنوایی خاصیت سمی دارد. با مصرف سیگار، این مواد وارد خون میشوند و در نهایت بر روی شنوایی شما تأثیر می‌گذارند.

۴. آسیب DNA

سیگار باعث می‌شود سلول های ما رادیکال های آزاد تولید کنند که می‌توانند بر DNA ما تأثیر بگذارند و موجب سرطان شوند. سیگار میتواند باعث تداخل پراکسید هیدروژن و هیدروکینون با DNA شود و در نتیجه به آرامی به عملکرد DNA آسیب برساند.

۵. تداخل در عصب شنوایی

نیکوتین سیگار می‌تواند بر انتقال‌دهنده‌های عصبی در ناحیه عصب شنوایی اثر بگذارد. این انتقال دهنده ها برای ارسال پیام های عصبی و درک اصوات در مغز ضروری هستند. هنگام مصرف سیگار، این گیرنده‌ها توسط نیکوتین آسیب می‌بینند و دیگر نمی‌توانند اصوات رسیده به گوش را به مغز انتقال دهند.

۶. عفونت گوش میانی (گوش درد)

مصرف بیش از حد سیگار میتواند موجب عفونت گوش میانی شود که درد در گوش را به همراه دارد. گوش میانی فضایی در پشت پرده گوش است که از طریق لوله ای به نام شیپور استاش به گلو متصل می‌شود. هنگامی که این لوله مسدود می‌شود، امکان ایجاد عفونت گوش میانی و درد افزایش می یابد. عفونت گوش میانی در کودکان نیز بسیار شایع است.

هنگامی که ما سیگار می‌کشیم، موادی مانند نیکوتین، سیانید و مونو اکسید کربن شیپور استاش را مسدود می‌کنند و میتواند منجر به عفونت و درد شدید در گوش ‌شود.

اثرات سیگار بر سیستم شنوایی

عفونت گوش کودکان به دلیل سیگار کشیدن والدین:

عفونت گوش میانی در کودکان شایع است و به شدت با سیگار کشیدن والدین مرتبط است. سیگار کشیدن والدین بطور غیر مستقیم روی کودکان تاثیر میگذارد، خصوصا اگر کودک شما یک نوزاد است، این خطر به طور قابل توجهی افزایش می‌یابد و به آن سندرم مرگ ناگهانی نوزاد (SIDS) نیز گفته می‌شود. بنابراین اگر نوزادی در خانه دارید، مطمئن شوید که هیچ کس در نزدیک او سیگار نمی‌کشد، در غیر این صورت، این امر می‌تواند در مراحل بعدی چرخه زندگی کودک شما، منجر به نقص شنوایی شود.

نوزادان در مقایسه با کودکان بزرگتر، نسبت به سیگار بسیارحساس تر هستند:

بر طبق مطالعات، کودکانی که با افراد سیگاری زندگی می‌کنند، به احتمال ۳۷ درصد تحت تأثیر سیگار کشیدن والدین خود قرار میگیرند، اما اگر فرد سیگاری مادر او باشد، این احتمال به ۶۲ درصد افزایش می‌یابد. از میان این افراد، ۸۶ درصد از آن ها احتمالا تحت عمل جراحی گوش میانی قرار می‌گیرند. بنابراین والدین برای فرزندان خود، و همچنین برای خودشان، باید مصرف دخانیات را قطع کرده یا کاهش دهند. با این حال، اکثر والدین از این موضوع بی اطلاع هستند و ناخواسته قدرت شنوایی فرزندان خود را تضعیف می‌کنند. بنابراین سوال مهمی که تمام والدین باید از خود بپرسند این است که:

“چگونه می‌توانم برای جلوگیری از کم شنوایی فرزندانم سیگار را ترک کنم؟”

سیگار الکترونیکی و کاهش شنوایی

سیگار الکترونیکی و کاهش شنوایی:

مصرف سیگار الکترونیکی نیز می‌تواند بر شنوایی شما تأثیر بگذارد. مواد شیمیایی مورد استفاده در سیگار های الکترونیکی نیز سمی هستند و می‌توانند به اندام های حسی ما آسیب برسانند. وقتی سیگار الکترونیکی می‌کشیم، گازهایی را استنشاق می‌کنیم که توسط سیگار الکترونیکی آزاد می‌شوند. موادی مانند نیکوتین و پروپیلن گلیکول که یک حلال مبتنی بر الکل می باشد و برای گوش ما مضر است. رواج مصرف سیگار الکترونیکی در میان افرادی که از این واقعیت غافل هستند، می‌تواند آنها را به سمت مشکلات شنوایی سوق دهد و متاسفانه تعداد این افراد روز به روز در حال افزایش است. با این حال، مردم فکر می‌کنند که سیگار الکترونیکی یک راه حل جایگزین و بی خطر برای سیگار سنتی است در حالی که به هیچ وجه این گونه نیست. بنابراین، اگر فکر می کنید سیگار الکترونیکی برای سلامتی یا سیستم شنوایی بی خطر است، بهتر است تجدید نظر کنید.

حقایقی در مورد سیگار کشیدن و کاهش شنوایی:

  • مصرف سیگار میتواند موجب ایجاد مشکل شنوایی شود. احتمال کاهش شنوایی در افراد سیگاری در مقایسه با افراد غیر سیگاری ۷۰ درصد بیشتر است.
  • افرادی که در معرض دود سیگار هستند، ۲۸ درصد بیشتر دچار مشکل شنوایی می‌شوند.
  • ۶۰ درصد از مردم جهان با مصرف نیکوتین به نوعی دچار کم شنوایی می‌شوند.
  • آن دسته از افرادی که بیشتر از ۱۰ ساعت در هفته تنباکو مصرف می‌کنند، بیشتر در معرض ابتلا به کم شنوایی هستند.
  • افرادی که تنباکوی دست دوم مصرف می‌کنند بیشتر در معرض کم شنوایی هستند. طبق مطالعات، افرادی که در معرض تنباکوی دست دوم قرار می‌گیرند، 2 تا 3 برابر بیشتر در معرض خطر کم شنوایی هستند.

انجام اقدامات احتیاطی:

  •  هر چه زودتر برای کاهش آسیب بیشتر به شنوایی، سیگار را ترک کنید.
  • طبق تحقیقات، اگر سیگار را ترک کنید، توانایی شنوایی شما به میزان قابل توجهی بهبود می‌یابد.
  • آگاهی خود را پیرامون اثرات منفی سیگار بر شنوایی بالا ببرید.
  • از آنجایی که نیکوتین باعث کاهش شنوایی می‌شود، از هر چیزی که شامل این مواد شیمیایی مضر است اجتناب کنید.
  • درد گوش در کودکان و نوجوانان را جدی بگیرید تا از آسیب بیشتر به شنوایی فرزندان خود جلوگیری کنید.

نتیجه گیری:

مجددا تاثیر سیگار بر کاهش شنوایی را گوشزد می کنیم، اگر چه اکثر مردم از این عامل آگاه نیستند و این موضوع را جدی نمی‌گیرند. اما این مسئله، یک نگرانی فزاینده است و باید جدی گرفته شود.

در پایان می گوییم «سیگار کشیدن را متوقف کنید و شنیدن را آغاز کنید»

دیدگاه خود را بنویسید